Hvorfor en doula?

FødslenJa, hvorfor skal du vælge at have en anden kvinde med ved din fødsel?

De fleste par tænker ofte, at de sagtens selv kan klare en fødsel – og det kan de jo også sagtens. Jeg tænker dog ikke det handler om at klare den – det handler om at få den bedst mulige oplevelse ud af fødslen.

Hvad er det der gør, at en fødsel med doula kan blive helt anderledes end uden doula? Læs den fantastiske side HER.

Undersøgelser* viser, at når der er en kontinuerlig og kendt støtte under hele fødslen, formindskes risikoen for akut kejsersnit og for ønsker om kraftig smertelindring, og det forøger desuden dine chancer for at få en kortere fødsel end ellers. Den mentale del af det handler om at give ro og tryghed – at du som kvinde – og I som par – ikke skal føle jer ikke-hørt, ikke-forstået og alene i en så vigtig episode af jeres liv. En doula kan hjælpe med at formidle, hvad jordemoderen gør og hvorfor, så I føler jer trygge og inkluderede i alle handlinger.

Det handler ikke om at skabe den perfekte, naturlige fødsel uden smertelindring, men om at støtte kvinder i deres valg, hvad enten det er en hjemmefødsel, et planlagt kejsersnit, og alt der imellem. At give den fødende en konstante støtte før, under og efter fødslen. At hjælpe kvinden følelsesmæssigt gennem bekymring, smerte, veer, vejrtrækning, og evt. uforudsete hændelser og ubearbejdet angst. Og så er der alt det, der ligger bagefter… En doula kan være med til at skabe rummet og roen til at få igangsat amningen trygt og godt, og til efterfødselssamtalen sørger vi sammen for, at I alle er kommet godt ud på den anden side af fødestuen, hvad enten det har været en god – eller en knap så god oplevelse.

I ”Tidsskrift for jordemødre” skrives: ”Den vigtigste og bedst dokumenterede non-farmakologiske smertebehandling er tilstedeværelse af en professionel person, en doula, på fødestuen. Metaanalyser viser, at tilstedeværelsen af en doula medfører kortere fødselsforløb, mindre behov for smertelindring og færre indgreb i fødslerne”. Klik her for at læse artiklen.

I USA, England, Sverige, Finland og mange andre lande bruges doulaer i stor stil – mens begrebet stadig er forholdsvist nyt i Danmark. Der bliver dog større interesse og opmærksomhed på brugen af doulaer i takt med at kvinder ønsker at tage større ansvar for deres egen fødsel, at de ønsker at være til stede fysisk og mentalt, og generelt bliver mere selvbevidste.

* Find links til de “gode tal” HER.